Foto

Mihai Silvasan: "Vrem sa castigam toate cele patru meciuri din preliminariile EuroBasket"

Desemnat cel mai valoros jucator la cea de-a V-a editie a Turneului International de la Munster, Mihai Silvasan, capitanul echipei nationale de seniori a Romaniei, a acordat un interviu in exclusivitate pentru site-ul Federatiei Romane de Baschet, in care a vorbit despre meciurile din Germania, dar si despre asteptarile pe care le are in aceasta campanie europeana. “Silva” nu a uitat nici de suporterii nationalei, carora le-a transmis ca-i asteapta intr-un numar cat mai mare la meciurile din aceasta vara (18 august, Romania – Albania, la Arena de Baschet, si 24 august, Romania – Belarus, la Sala Sporturilor “Horia Demian”).
 
Cum a fost Turneul International de la Munster?
Puteam sa ocupam locul intai, dar am pierdut cu Germania la doua puncte. Ma bucur, insa, ca apararea om la om a mers foarte bine. Din pacate am facut foarte multe greseli in atac, am pierdut foarte multe mingi si n-am reusit sa castigam acel meci decisiv. In rest, turneul a fost foarte util, cu doua echipe foarte puternice si ma refer aici la Brazilia si la Germania. Doua selectionate cu jucatori cu talie foarte mare… in vreme ce japonezii au fost foarte ambitiosi, dar destul de mici.
 
Germania si Brazilia, doua dintre rivale in grupa Romaniei la Universiada de la Shenzen… 
Am vazut configuratia grupei. Cred ca vor avea de furca baietii cu ei, insa am incredere ca vor castiga. Brazilienii nu mi s-au parut foarte puternici fizic, desi sunt foarte inalti. Germanii in schimb au cinci pivoti de gabarit care isi fac treaba foarte bine.
 
I-ai cam speriat putin pe nemti. Ai reusit 13 aruncari de trei puncte in ultimele doua jocuri de la Munster si 50 de puncte in total. 
In meciul cu Germania (n.n. - Mihai Silvasan a marcat 33 de puncte, cu noua reusite de trei puncte si cu procentaj de 69%!) am prins chiar o zi de exceptie in care mi-a intrat tot! Fiecare jucator care este shooter prinde astfel de moment cand marcheaza din orice pozitie. Se vede inelul foarte foarte larg (Rade!) A fost cea mai buna performanta a mea la echipa nationala, nu mai reusisem sa inscriu peste 30 de puncte. Pacat ca am pierdut meciul si astfel evoluatia nu mai conteaza.
 
Ai fost declarat MVP-ul turneului din Germania.
Cred ca orice jucator se simte mandru cand este desemnat MVP-ul unei competitii.  Nu cred insa ca este un lucru foarte important pentru echipa nationala a Romaniei, mai ales ca a fost un turneu de verificare. Important este sa ajut echipa cat pot de mult sa castige in meciurile oficiale!
 
Acum  doi ani ai lucrat la Nationala cu antrenorul Dan Calancea, actualul technician al lotului universitar. Daca ar fi sa-i transmiti un sfat in vederea pregatirii celor doua dueluri tari din China, ce i-ai spune?
In nici un caz nu ii pot da sfaturi. Eu nu sunt antrenor si nu pot sa ma bag in asa ceva. Pot sa-i urez succes si sa-i tin pumnii si sa fiu alaturi de baieti! Atata tot! Sfaturi tehnico-tactice n-o sa ma apuc sa dau pentru ca nu sunt antrenor si nu se cuvine!
 
Revenind la nationala de seniori. Mai sunt cateva zile si reincepe campania europeana. Se cristalizeaza relatiile de joc?
Se leaga echipa. Toti suntem jucatori cu destul de multa experienta in Divizia A si am fost impreuna si anul trecut cand am castigat trei din patru meciuri. Cu toate ca nu am avut foarte multe zile de pregatire, ne-am descurcat bine la turneul din Germania. Mai avem inca timp sa punem si celelalte detalii la punct pana la ora meciului cu Suedia.
 
Cum vezi meciurile acestea returul preliminariilor EuroBasket?
Noi vrem sa castigam toate cele patru jocuri. Ramane acum de vazut daca vom si reusi. Fata de anul trecut ne lipsesc cativa jucatori foarte importanti, care acum fac parte din lotul universitar.  Vlad Moldoveanu, Titus Nicoara, Andrei Mandache ne-au ajutat foarte mult anul trecut, dar speram ca jucatorii noi le vor suplini absenta si impreuna vom face o treaba foarte buna.
 
Pentru al doilea an consecutiv esti capitanul Nationalei. Un mesaj suporterilor?
Sa se uite la acest sport cat mai mult si sa fie alaturi de baschetul romanesc! Sa creada in echipa nationala, pentru ca este o echipa tanara, care are nevoie de incurajari si sunt convins ca nu ii vom dezamagi.
 

Carte de vizita:
Nume: Mihai Vlad Silvasan
Data nasterii: 20.01.1985 / Cluj-Napoca
Talie: 2,01m
Greutate: 105 kg
Post: extrema
Echipe la care a evoluat:  CSS Viitorul Cluj-Napoca, U-Mobitelco BT Cluj-Napoca. A cucerit titlul de campion al Diviziei A in sezonul 2010/2011.

Parteneri